Nezabúdajte na kultúru stravovania
Slovo bontón ste už určite počuli. Viete ho však využiť i v praxi? Jednou veľmi dôležitou sférou je stravovanie. Doma môžeme svoj obed, konzumovať pokojne i holými rukami. pokiaľ však zavítame do reštaurácie, mali by sme dbať na správnu kultúru stravovania a tiež veci, ktoré s ňou úzko súvisia.
- Muž vchádza do reštaurácie vždy ako prvý, pričom žene podrží dvere. Naopak pri odchode, vychádza z reštaurácie prvá žena.
- Po tom, ako do reštaurácie vojdeme, nepokračujeme v hlasnej debate a už vonkoncom nie smiechu. Slušne pozdravíme, usadíme sa k stolu a v tichosti počkáme na obsluhu. V rozhovore pokračujeme až potom, ako si objednáme. Debata o jedle, ktoré si chcete objednať je samozrejme povolená.
- Ženy, by mala vždy sedieť tak, aby mala pred sebou ostatných návštevníkov podniku, teda chrbtom k stene.
- Ak zavítate do podniku na vyššej úrovni, môžete sa stretnúť s tým, že vám obsluha prinesie navlhčený uterák. Utrite si doň ruky a vráťte späť na podnos, alebo tam, kde bol pred použitím.
- V každej reštaurácii existuje obsluha, ktorá vás má obsluhovať. Takže nič nerobte sami. Ak chcete jedálny lístok, pohár navyše, alebo popolník, požiadajte o to čašníka.
- gesto, ktoré poznáme z filmov, teda lúskanie, alebo mávanie na obsluhu, patrí k vyslovene nevhodným. Ak si chcete objednať, alebo potrebujete niečo iné, čašníka na to upozorníme pohľadom, alebo oslovením.
- Ak sa pri vašom tanieri objaví väčší počet príborov, pamätajte na to, že každý z nich má svoj účel. Menšia vidlička a nožík slúžia na predkrm, poprípade na zákusok. Lyžicou konzumujeme polievku, vidličkou a nožíkom druhé jedlo.
- Nožík nikdy neoblizujeme!!! Ak nám naše jedlo chutí a nechceme na tanieri nechať ani kvapku, zvyšky z nožíka si obtrieme o vidličku.
- Na tanieri, by ste mali mať poriadok. Príloha, mäso i šalát majú svoje miesto. Preto sa snažte všetko nezmiešať do jednej homogénnej hmoty.
- Ústa a ruky, si vždy utierame do papierového obrúska, nie do rúk, či dokonca obrusu. Ak vám obrúsky dôjdu, nehanbite sa poprosiť obsluhu o nové.